02.05.2024

Datasta tehokkuutta, tuottavuutta ja kilpailukykyä

Sensoridatan kerääminen ja hyödyntäminen toimistotiloissa ja kiinteistöissä

Kokkolan kaupunki KaustisenSeutukunta Euroopan unionin osarahoittama 2023

Datasta tehokkuutta, tuottavuutta ja kilpailukykyä -hankkeessa on tutkittu sensoridatan keräämistä ja hyödyntämistä toimistojen ja kiitentistöjen yhteydessä. Nyt on viety eteenpäin sovellusta, joka kerää ja käsittelee sensoridataa Azure-pilvipalvelussa. Sovellus keskittyy erityisesti toimistotilojen CO2-tietojen keräämiseen ja analysointiin. Raakadatan tallennus tapahtuu InfluxDB-tietokantaan aikasarjamuodossa, mikä mahdollistaa tehokkaan ja skaalautuvan datan hallinnan. Sensoridatan tuotetaan Netatmo-sisäsääasemien avulla, joita pilotti kohteessa on n. 30 kappaletta.

Sensoridatan hakeminen ja käsittely käyttöaste-tiedoksi toteutetaan pipelinässä eli eräänlaisessa käsittely/jalostus linjassa, joka koostuu Azure-funktioista. Siinä hyödynnetään anturidatan liukuvia keskiarvoja, mikä auttaa tunnistamaan pitkän aikavälin trendejä ja poikkeamia, kun tasoitetaan aikasarjan ja etenkin CO2-anturin satunnaisvaihtelua laskemalla tietyn ajanjakson keskiarvoja. Lopuksi lasketusta datasta voidaan johtaa huoneiden käyttöastetietoa, joka perustuu CO2-tasojen vaihteluihin. Käyttöastetietoa voidaan käyttää hyväksi kun halutaano optimoida tilojen käyttöä.

Tällainen sovellus mahdollistaa arvokkaan tiedon tuottamisen esimerkiksi toimistotilojen ilmanlaadusta ja käyttöasteesta, mikä voi johtaa parempaan tilojen hallintaan ja energiatehokkuuteen.

Uutiseen liityvät caset

Sensoridatan kerääminen ja hyödyntäminen toimistotiloissa ja kiinteistöissä