05.08.2024

Datasta tehokkuutta, tuottavuutta ja kilpailukykyä

Yksityisen LoRaWAN-verkon laitteiston testausta ja suorituskyvyn vertailua

Euroopan unionin osarahoittama 2023 Kokkolan kaupunki

Yksi merkittävä IoT:n sovellussektori on älykkäät rakennukset. Siinä rakennuksiin sulautetaan teknologiaa, jonka avulla esimerkiksi monitoroidaan erilaisia suureita rakennuksesta kuten lämpötilaa ja kosteutta, välittäen tämä data edelleen käsittelyä ja jalostusta varten, ja lopuksi saatu tietoaines tarjotaan rakennuksen loppukäyttäjälle jonkin hyödyllisen palvelun kautta. Älykäs rakennus tarvitsee tietoverkon jota pitkin monipuolinen data saadaan kerättyä ja välitettyä. Tyypillisesti datamäärät älykkään rakennuksen verkossa eivät ole kovin suuria, ja tähän LoRaWAN tarjoaa kustannustehokkaan ratkaisun oman yksityisen verkon rakentamiseksi, johon useimmat älykkään rakennuksen laitteet voidaan liittää.

Hankkeessa on rakennettu yksityinen LoRaWAN:ia hyödyntävä verkko Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen rakennukseen. Verkko on toteutettu käyttäen eri valmistajien LoRaWAN tukiasemia. Verkossa on suoritettu sisäkuuluvuustestejä, tavoitteena saada tietoa siitä, millaisia laitetarpeita verkon toteuttaminen esimerkiksi kerrostaloon asettaa, ja onko eri laitevalmistajien tukiasemissa merkittäviä eroja. Testeissä on käytetty erilaisia LoRaWAN-protokollaa käyttäviä toimilaitteita, sekä myös verkon toimintaa mittaavia Adeuniksen verkkotestereitä.

LoRaWAN mahdollistaa täysin yksityisen ja kattavan verkon rakentamisen isoihin rakennuksiin ilman, että tarvitaan teleoperaattoria tai muuta yritysverkon infrastruktuuria.

Uutiseen liityvät caset

Privaatti LoRaWAN IoT-verkko