Rakenteiden olosuhdemittaus, joka tarkoittaa rakennusmateriaalien ja -rakenteiden tilan jatkuvaa seurantaa ja analysointia, on olennainen osa älykkään asumisen rakennusprojektia. Rakenteiden tilan seuraaminen tuo merkittäviä etuja turvallisuuden, energiatehokkuuden ja kestävän kehityksen näkökulmasta.
Seurantajärjestelmien avulla voidaan havaita rakenteellisia heikkouksia, kuten kosteuden kertymistä, ennen kuin ne kehittyvät vakaviksi ongelmiksi. Tämä mahdollistaa nopean puuttumisen ja korjaustoimenpiteet, mikä vähentää onnettomuusriskiä ja pidentää rakennuksen elinkaarta.
Asumisen aikana rakenteista saatava mittausdata ja sitä hyödyntävät automaatiojärjestelmät voivat edesauttaa talotekniikan toiminnan optimointia mm. säätämällä ilmanvaihtoa tai lämmitystä automaattisesti kerätyn tiedon pohjalta.
Älykäs ja kestävä asuminen -hankkeessa rakennetaan älykkään asumisen konseptitalo alusta alkaen, mikä mahdollistaa mittausteknologian upottamisen rakenteisiin jo rakentamisen aikana. Näin saadaan kerätyksi dataa sellaisista rakennuksen osista, jotka eivät ole välittömästi asukkaan nähtävissä, mutta joihin liittyy potentiaalisesti vakavia esim. liiallisen kosteuden aiheuttamia uhkia. Eräs tällainen jokapäiväisessä asumisessa piiloon jäävä alue on rakennuksen yläpohja.
Projektissa yläpohjan mittaukset hoidetaan Sensative Strips -sensoreilla, jotka lähettävät olosuhdemittaukset LoRaWAN-verkon kautta pilvipalveluun. Nyt asennetut sensorit jäävät pian seuraavien rakennusvaiheiden myötä näkymättömiin, mutta jatkavat datan lähettämistä tuoden rakentajille ja tuleville asukkaille varmuutta rakenteiden turvallisuudesta.