23.03.2023

WinIT

WinIT – Intohimo löytyi UX-suunnittelusta

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus esr1 Kokkolan kaupunki
Katri Loukusa, Senior UX Designer, Polar Electro Oy.

WinIT -hanke haastatteli Polar Electro Oy:llä UX-suunnittelijana työskentelevää Katri Loukusaa. Loukusa on valmistunut aikoinaan tietojenkäsittelytieteiden maisteriksi.

Miten hän päätyi opiskelemaan juuri tietojenkäsittelytieteitä?
– Valinta ei ollut itsestään selvä, vaikka olinkin harrastanut tietotekniikkaa mm. tekemällä kotisivuja. Ostin Photoshopin ja innostuin mitä kaikkea sillä pystyi tekemään kuvan käsittelystä grafiikan suunnitteluun. Tiesin, että haluan tehdä työtä tietokoneiden kanssa, mutta koulutusohjelmia tutkiessani mikään ei tuntunut olevan juuri sitä mitä halusin. Tietojenkäsittelytiede vaikutti kuitenkin olevan lähimpänä toiveitani ja päätin lähteä kokeilemaan sitä Oulun yliopistoon.

Tarkemmin omat kiinnostuksen kohteet Loukusalla alkoivat selvitä koulutuksen aikana.
– Huomasin, että koulutukseen kuuluvat, ohjelmointiin liittyvät kurssit eivät olleet vahvuuksiani, vaikka hyödyksi oli oppia perusteet. Sen sijaan suunnittelukurssit iskivät heti. Tietojärjestelmien suunnittelu alusta alkaen oli mukavaa ja huomasin, että olin löytänyt oman juttuni.

Polarille Katri työllistyi jo opiskelujen aikana.
– En tiennyt vielä silloin mitä kaikkea UX-suunnittelijan työ pitää sisällään, mutta sitten huomasin, että tämähän on juuri sitä mitä haluan tehdä ja tuli mahtava fiilis.

Polarin työympäristön Loukusa kokee innostavaksi. Vaikka yritys on iso, saa siellä edelleen yksittäinen suunnittelija paljon vastuuta. Useaa projektia viedään eteen päin yhtä aikaa.
– Yhdessä projektissa saattaa olla menossa käyttäjätutkimus toisen suunnittelijan kanssa, ja toisessa implementointi eli lopullista, käyttäjälle näkyvää tulosta tehdään yhteistyössä kehittäjien kanssa. Saan olla mukana kaikissa UX-suunnittelun vaiheissa, Loukusa iloitsee.

Mitä eroa on itse asiassa UX (User Experience)- ja UI (User Interface) -suunnittelussa, joista puhutaan usein käsi kädessä?
– UX-suunnittelussa luodaan mahdollisimman hyvä, kokonaisvaltainen käyttäjäkokemus. Tuotteesta tehdään asiakkaan tarpeisiin toimiva. Sen sijaan UI-suunnittelu eli miltä käyttöliittymä näyttää ja miten se toimii, on sitten vasta kirsikkana kakun päällä, selventää Loukusa.

Polarin tuotteiden kehitykseen tarvitaan moninaista osaamista.
– IT-alan osaajien lisäksi projektien jäsenet koostuvat usein suunnittelijoista, fysiologian ja datatieteen asiantuntijoista sekä esimerkiksi muotoilijoista ja humanisteista, markkinointiosaajia unohtamatta. Kaikki tuotekehityksen ratkaisut perustuvat tutkittuun tietoon. Polar palvelee moninaista asiakaskuntaa ympäri maailmaa. Siitä syystä päivitämme tietojamme asiakaskunnastamme käyttäjätutkimuksin säännöllisesti. Eri maissa terveyden seurannassa ja urheilussa voi olla erityispiirteitä, jotka tulee ottaa huomioon.

Entä mikä työssäsi on parasta?
– Havahdun joka työpäivä siihen, että kellohan on jo neljä ja pitäisi lopettaa, Loukusa naurahtaa. – Se on varmasti aika hyvä mittari sille, että työssä viihtyy. Vapaa-aikanakin esim. lenkillä saattaa tulla työhön liittyviä ideoita ja palautetta mieleen. Erityisen mahtavia hetkiä on, kun projektin tuotosta päästään ensimmäistä kertaa testaamaan tai se julkaistaan.

Millaiselle ihmiselle UX-suunnittelijan ura voisi sopia?
– Tosi monenlaiselle! UX-suunnittelu on luovaa työtä. Työ on sekä itsenäistä, että yhdessä tekemistä. Täytyy myös osata ottaa vastaan kritiikkiä ja palautetta. Kun tekee suurelle yleisölle tuotteita, ei asioita voi tarkastella pelkästään omasta näkökulmasta.

Miten kannustaisit naisia, jotka harkitsevat IT-alan opiskelua?
– IT alalta löytyy tosi paljon työtehtäviä, mikä ei ehkä omankaan koulutuksen aikana tullut tarpeeksi ilmi. Naisia tarvitaan IT-alalla johtamisessa, koodaamisessa, suunnittelussa ja joka paikassa, mikä vain kiinnostaa. Alalla tulisi olla tasapuolisesti niin miehiä kuin naisia, jotta IT-alan tuotoksista ei tulisi enemmän yhden sukupuolen näköisiä.