02.10.2024

DustSense - Älykäs pölynvalvonta teollisuusalueella

DustSense-hankkeessa selvitettiin teollisuusalueen toimijoiden näkemyksiä pölyämiseen

Euroopan unionin osarahoittama 2023 Keski-Pohjanmaan liitto Kokkolan kaupunki

DustSense -hankkeessa on selvitetty Kokkolan suurteollisuusalueen (KIP, Kokkola industrial park) liittyvien toimijoiden suhdetta ulkoilman pölyyn. Haastattelut on tehty DustSense-hankkeessa, jossa luodaan digitaalinen pölynmittausverkosto KIP:n alueelle. Haastatteluiden tarkoituksena oli luoda hankehenkilöstölle kuva pölyn lähteistä KIP:n teollisuusalueella, toimintatavoista ja suhtautumisesta pölyyn sekä välittää tietoa digitaalisista pölynmittausmenetelmistä haastateltaville.

Hankkeessa haastateltiin kahdeksan eri tahoa, joista kuusi on KIP:n teollisuusalueella toimivaa yritystä tai yhdistystä ja kaksi viranomaisorganisaatiota. Haastatteluiden yhteydessä kartoitettiin myös muita digitaalisia ympäristömittaustarpeita, jotka liittyvät TAKOMO-hankkeeseen. Haastattelujen lisäksi pöly- ja muihin ympäristömittauksiin liittyviä tarpeita on kartoitettu sidosryhmätilaisuudessa. Haastatteluista on laadittu yksityiskohtaiset muistiot ja mittauspisteverkosto.

Hankkeessa pölyllä tarkoitetaan eri suuruusluokkien hiukkasfraktioita ulkoilmassa. Näkökulma pölyyn on ympäristöllinen eikä työsuojelullisiin seikkoihin liittyvä.

Velvoitteet

Suurimmalla osalla haastatelluista toimijoista oli syytä mitata pölyä joko ympäristölupiensa tai muiden velvoitteiden johdosta. Kaikki tuotannolliset toimijat olivat tietoisia pölyn vaaroista ja olivat tehneet toimia pölyn hallitsemiseksi. Kaksi teollisista toimijoista suunnitteli tekevänsä tai oli jo tehnyt enemmän kuin mitä ympäristöluvat vaativat pölyn mittaamisen ja hallinnan osalta. Lähes kaikki toimijat tunnistivat myös pölyämiseen liittyvän kolmansien tahojen kiinnostuksen. Yksi toimija oli käsitellyt pölyämistä osana yleisötilaisuuttaan.

Pölynhallinta

Kaikki tuotannolliset toimijat olivat tunnistaneet pölyä tuottavat toimintansa ja pyrkineet pölynhallintaan. Käytössä oli erityisesti ohjeistuksia vähemmän pöliseviin työtapoihin ja pölynsidontamenetelmiä. Pölynsidontamenetelmistä käytössä oli vesikastelu tai kemikaalikastelu. Yhdellä toimijalla vesikastelu oli koko kesäajan jatkuvaa toimintaa. Pölynsidontaa tekevät tahot kastelivat erityisesti pöliseviä kulkuväyliä, mutta myös pöliseviä jätteitä ja muita materiaaleja (tuote/ raaka-aine).

Pölyn mittaus

Toimijat käyttivät tai suunnittelivat käyttävänsä hajapölymittauksissa joko standardin mukaisia laskeutuskeräimiä tai Ilmatieteenlaitoksen hyväksymää analysaattoria. Yhtä lukuun ottamatta kaikilla haastatteluihin osallistuneilla oli kiinnostusta DustSense-hankkeessa käytettäviin digitaalisiin pölynmittausmenetelmiin. Yhdellä toimijoista oli aiempaa kokemusta digitaalisesta pölynmittaamisesta ja he olivat havainneet mittaukset hyödyllisiksi etenkin pölynsidontatestien yhteydessä. Merkittävimpänä etuna digitaalisia laitteita käytettäessä pidettiin reaaliaikaisuutta. Pölyantureiden ja sääasemien avulla nähdään välittömästi pölyämisen suuruusluokka ja pölyämisen suunta.

Pölyn mittausverkosto

Haastattelujen pohjalta on laadittu suunnitelma pölyn ja sään digitaalisesta mittausverkosta KIP:n alueelle. Suunnitelmassa on pyritty huomioimaan alueen toimijoiden ja viranomaisten toiveita mittauspisteistä. Alustavaa pölymittausverkostoa esiteltiin muillekin kuin haastatelluille mm. hankkeen sidosryhmätilaisuudessa, missä kaikilla osallistuneilla oli mahdollisuus kertoa näkemyksiä verkostosta.

Mittausverkoston rakentaminen aloitetaan KIP:n alueen ympäristössä syksyllä 2024.

Uutiseen liityvät caset

Pölyämiseen liittyvät selvitykset

Lisätiedot

Timo Hongell, projektipäällikkö
Mira Hästbacka, koordinaattori