18.02.2025

DustSense - Älykäs pölynvalvonta teollisuusalueella

TAKOMO

Reaaliaikainen ympäristömonitorointi tukee kestävää teollisuutta

Ympäristövastuu ja kestävä tuotanto ovat nousseet yhä tärkeämmiksi tekijöiksi niin liiketoiminnassa kuin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Tiukentuvat ympäristösäädökset, kasvava paine päästöjen vähentämiseen ja ilmastonmuutoksen tuomat haasteet edellyttävät yrityksiltä entistä tarkempaa ja ajantasaisempaa tietoa toimintansa ympäristövaikutuksista.

Moderni teknologia mahdollistaa jatkuvan ja nopean seurannan

Perinteisesti ympäristömonitorointi on perustunut pistemäisiin mittauksiin ja manuaalisesti kerättyihin näytteisiin, mikä on tarkoittanut, että tiedon saanti on ollut hidasta ja sen kattavuus rajallista. Ympäristön tilasta ei välttämättä ole ollut tarjolla reaaliaikaista kuvaa, mikä on voinut hidastaa päätöksentekoa ja heikentää ympäristövaikutusten vähentämiseksi tehtyjen toimenpiteiden vaikuttavuutta.

Modernit sensoriverkot ja IoT (Internet of Things)-ratkaisut muuttavat ympäristömonitorointia tarjoamalla jatkuvatoimista ja reaaliaikaista seurantaa. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen informaatioteknologian yksikössä ympäristömonitorointi on yksi IoT-tutkimuksen keskeisistä tutkimusalueista.

Tutkimuksessa kehitettäviä langattomia mittausjärjestelmiä voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten YVA-mittauksiin, melun ja hiukkaspitoisuuksien seurantaan, biodiversiteetin kartoittamiseen (esim. suojeltujen lajien tunnistus) sekä pohjavesien mittaus- ja seurantatarpeisiin. Lisäksi kehittyneet data-analytiikan työkalut ja tekoälypohjaiset järjestelmät mahdollistavat eri lähteistä saadun tiedon yhdistämisen, poikkeamien havaitsemisen ja ympäristöriskien ennustamisen.

Yliopistokeskuksen tutkimus vauhdittaa KIP-alueen ympäristömonitorointia

Kokkolan suurteollisuusalueella (KIP) ympäristöasiat ovat keskeisessä roolissa ja erityisesti melun, pölyn ja säänolosuhteiden seuranta ovat nousseet esiin teollisuusalueen kannalta merkittävinä mittauskohteina. Yliopistokeskuksen informaatioteknologian yksiköllä onkin alueella käynnissä useita hankkeita, jotka keskittyvät ympäristömonitoroinnin ratkaisujen kehittämiseen, käyttöönottoon ja kerätyn datan hyödyntämiseen.

Jatkuvan ja reaaliaikaisen ympäristömonitoroinnin toteuttaminen alueella edellyttää koko teollisuusalueen kattavaa infrastruktuuria, jota on lähdetty kehittämään tiiviissä yhteistyössä alueen organisaatioiden kanssa. Alueelle rakennetut Long Range Wide Area Network (LoRaWAN)-tukiasemat mahdollistavat langattoman ja kustannustehokkaan tiedonsiirron ympäristömittauksille koko KIP-alueella ja sen ympäristössä.

– Tavoitteena on rakentaa kokonaisvaltaiset ympäristömittaukset mahdollistava infrastruktuuri, jonka avulla alueella yhteisesti tehtävät mittaukset saadaan helposti koottua sekä teollisuusalueen että kansalaisten tarpeisiin, kertoo Kokkolan yliopistokeskuksen projektipäällikkö Timo Hongell.

Infran kehittymistä voi seurata TAKOMO-hankkeen LoRaWAN-tukiasemat -casesivuilta.

Kestävät ratkaisut vahvistavat yritysten kilpailukykyä

Reaaliaikainen ympäristömonitorointi tarjoaa yrityksille, viranomaisille ja kansalaisille luotettavaa, ajantasaista tietoa ympäristön tilasta. Se mahdollistaa paremman ympäristönhallinnan ja ennakoivan päätöksenteon, mikä voi vähentää ympäristöhaittoja ja parantaa kestävyyttä.

Tarkka ympäristön seuranta tuo yrityksille myös kilpailuetua. Jatkuva mittaus ja analytiikka auttavat optimoimaan prosesseja, pienentämään ympäristöjalanjälkeä ja reagoimaan muutoksiin aiempaa tehokkaammin. Kestävät ja ympäristövastuulliset toimintatavat myös vahvistavat yrityksen mainetta ja tukevat liiketoiminnan jatkuvuutta nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.