19.12.2022

WinIT

WinIT – IT-alan kansainvälisellä uralla

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus esr1 Kokkolan kaupunki

Rakastuin ensisilmäyksellä IT-alaan

Women in IT pääsi haastattelemaan IT-alan kansainvälisissä suuryrityksissä uraa tekevää Belinda Gerdtiä. Hänelle on kertynyt vuosien johtamiskokemusta suuryhtiöissä, kuten Microsoft ja Amazon Web Services. IT-alalle Belinda Gerdt päätyi sattumalta, kun ystävä pyysi häntä IT-alan startup-yritykseen vastaamaan markkinoinnista. Gerdt otti tehtävän vastaan, samalla suorittaessaan kauppatieteiden maisteriopintojaan pikavauhdilla.

– Rakastuin ensisilmäyksellä IT-alaan, enkä ole oikeastaan sen jälkeen koskaan ajatellutkaan, että lähtisin sieltä.

Tällä hetkellä hän työskentelee Philipsin pääkonttorissa Hollannissa ja vastaa yhtiön globaalista portfoliosta. Suurin osa Philipsin liikevaihdosta tulee terveydenhuollon laitteisto-ohjelmistoista. Terveystietojärjestelmien avulla useista lähteistä tulevaa dataa voidaan koota yhteen. Ohjelmistojen algoritmit tuottavat datasta ennustavia malleja, joita voidaan hyödyntää päätöksenteossa, esimerkiksi tehostamaan potilaskiertoa.

Kaikki lähtee asiakkaista

Belinda Gerdt on myös tietokirjailija. Hän on kirjoittanut neljä kirjaa asiakaskokemuksesta. Viimeisin on ”The Swipe-Right Customer Experience”, joka itse asiassa juuri haastattelupäivänä julkaistiin Yhdysvalloissa. Asiakaskokemus tuli Gerdtille läheiseksi Microsoftin aikoina, jolloin hän vastasi Dynamics 365 -liiketoimintasovelluksesta, joka sisältää CRM-asiakkuuden hallintaohjelmiston ja ERP-tuotteet. Kirjoittamisen hän aloitti aikoinaan suosituksi tulleesta blogistaan, jossa hän ikään kuin tulkkasi insinöörikieltä ymmärrettävään muotoon tuoden näin teknologian luomia mahdollisuuksia suuremman yleisön ja erityisesti yritysjohtajien tietoon.

– Olen aina ollut intohimoinen asiakaskokemuksen tarkkailija sekä itse asiakkaana, että tutkijana. Pohdin, miksi laadukkaan asiakaskokemuksen tuottaminen on niin vaikeaa, Gerdt naurahtaa.

Entä näkeekö Belinda Gerdt hyötyä IT-alalle tasaisemmasta sukupuolijakaumasta?

– Kyllä siitä olisi hyötyä, vastaa Gerdt. –Kaikki lähtee asiakkaista. Työtä tehdään asiakkaalle, kuluttajalle, potilaalle; siis ihmiselle. Jos et ymmärrä, mitä asiakkaasi oikeasti haluavat ja mitä tarpeita ja näkökulmia heillä on, niin miten voisit kehittää heille palveluja, ohjelmistoja tai ylipäätään mitään. Koska asiakaskunta on niin heterogeeninen, myös työntekijöiden tulisi olla mahdollisimman monimuotoinen ryhmä.

IT-alan ilmapiirissä tapahtunut mieletön harppaus

Gerdt ei kuitenkaan näe naisten ja miesten yhtä suurta osuutta itseisarvona. Sen sijaan IT-alan maailman tulisi olla riittävän lähestyttävä kulttuureineen ja arvomaailmoineen, että naisena siellä voi olla niin halutessaan.

– Olen nähnyt IT-alan ilmapiirissä ihan mielettömän harppauksen 20 vuoden aikana. Kun aloitin, ala oli aivan erilainen. Vaikka vieläkään ei välttämättä olla täysin tasa-arvoisessa tilanteessa, asiassa on menty eteenpäin ja varsinkin esimerkiksi isoissa jenkkifirmoissa tasa-arvoon kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja sen hyöty liiketoiminnalle on huomattu. Paras tapa murtaa vanhentuneita käsityksiä on yhteiskunnallinen keskustelu. On puhuttava siitä, miksi naisten lisääminen alalle on tarpeellista. Kaikki lähtee asiakkaista ja suurin osa yrityksistä tavoittelee kuitenkin voittoa.

Omalta osaltaan Gerdt on ollut vaikuttamassa yritysmaailman muutokseen mm. toimimalla alalla johtotehtävissä sekä tietokirjailijan roolissaan.

– Esimerkiksi liiketoimintakirjallisuudessa naisten ääni puuttuu lähes täysin. Naisten tulee olla mukana kirjoittamassa kirjoja, osallistumassa keskusteluun ja luomassa uudennäköistä yritysmaailmaa, jotta IT-alan kulttuurin muutos on mahdollista.

Teknologiaa tarvitaan joka alalla, mutta teknologia itsessään ei pelasta mitään

Kokkolan yliopistokeskuksessa tietotekniikan maisteriopintoja järjestetään aikuisopintoina. Jokaisella opiskelijalla on jo tutkinto ennestään ja joillakin täysin eri alalta. Mitä vahvuuksia Gerdt näkee eri alojen yhdistämisessä?

– Esimerkiksi terveydenhuollossa on paljon mahdollisuuksia. Itselläni on tällä hetkellä paljon sairaanhoitajia ja lääkäreitä kollegoina. Ohjelmiston loppukäyttäjien alan tuntemalla voi olla mukana ohjelmistokehityksessä, kun ymmärtää, miten ohjelmistot toimivat ja on tietoinen nykyisistä teknologian mahdollisuuksista, vaikkei osallistuisikaan varsinaiseen koodaukseen. IT-ala on laaja ja pitää sisällään paljon työtehtäviä ja rooleja. Teknologiaa tarvitaan joka alalla, mutta teknologia itsessään ei pelasta mitään, vaan sen täytyy palvella jotakin tarkoitusta.

Millaisen viestin Belinda Gerdt lähettäisi naiselle, joka harkitsee IT-alan korkeakoulutukseen hakeutumista, mutta ei ole varma sopiiko ala hänelle?

– Varsinkin suomalaisissa yliopistoissa on parasta, että tutkintoonsa voi valita tosi paljon erilaisia opintoja ja tehdä siitä oman näköisensä. Kannattaa vain lähteä ennakkoluulottomasti kokeilemaan. Itsellänikään ei ollut omien opintojeni alussa käsitystä mitä kaikkea esim. laskentatoimi pitää sisällään. IT-alan hyviä puolia ovat hyvät palkat ja mielettömät kansainvälistymismahdollisuudet. Alalla on upeita, eteenpäin suuntautuvia tyyppejä. IT-ala on nopeatempoinen ja muuttuu koko ajan. Se sopii persoonille, jotka haluavat olla mukana näkemässä, kokemassa ja tekemässä. Kaikki on mahdollista, jos on vain oikea asenne.