26.04.2024

IoT-oppimisympäristö

Kone- ja tuotantotekniikan oppimisympäristö tarjoaa monenlaista

Euroopan unionin osarahoittama 2023 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kokkolan kaupunki

Kone- ja tuotantotekniikan oppimisympäristössä eivät laitteet heti lopu. Kun konesalin oven avaa, on edessä upea kattaus erilaisia koneita ja laitteita. Joten ei ihme, että IoT-oppimisympäristö-hankkeen näkökulmasta on vaikeata päättää, miten ja mistä suunnasta asiaa lähestyisi, jotta se tarjoaisi parhaan mahdollisen avun niin opettajille kuin oppilaillekin.

Jo ensialkuun löytyi pitkä lista erilaisia ajatuksia, mihin IoT:ta voisi soveltaa. Ja oppimisympäristöön tehdyn tutusmiskäynnin ja keskusteluiden jälkeen, alkaa pikkuhiljaa hahmottumaan, mihin kaikkeen IoT:tä opetuksessa voisi hyödyntää. Kevään aikana aihealueiden rajaaminen on edennyt, mutta edelleen on mietinnässä, mistä saisi parhaimman hyödyn.

IoT-tietämyksen ja mahdollisuuksien lisääminen kone- ja tuotantotekniikan opettajien puolella on lisääntynyt, vaikka opettajilla oli jo ennestään hyvä näkemys asiaan. Samalla yliopistokeskuksen tietämys kone- ja tuotantotekniikan opetuksen sisällöistä on parantunut, joten yhteisen sävelen löytäminen on kehittynyt matkan edetessä.

Yhteisten palavereiden ja keskusteluiden tavoitteena on saada koostettua vaatimusmäärittelyt kone- ja tuotantotekniikan alan IoT-oppimisympäristölle, jotta sen avulla voidaan lähteä toteuttamaan itse ympäristön teknistä toteutusta.

Uutiseen liityvät caset

Kone- ja tuotantotekniikan alan IoT-oppimisympäristö

Extra information

Jukka Määttälä, university teacher