14.10.2024

TAKOMO

Yhteenveto teollisuusalueen digitaalisista ympäristömittaustarpeista

Euroopan unionin osarahoittama 2023 Keski-Pohjanmaan liitto Kokkolan kaupunki

TAKOMO-hankkeessa edistetään sensoriverkkoihin ja IoT-teknologioihin perustuvan ympäristömonitoroinnin tunnettavuutta ja käyttöönottoa. Hankkeessa toteutetaan ja kehitetään reaaliaikaisia ja jatkuvatoimisia ympäristömonitorointiratkaisuja Kokkolan suurteollisuusalueella.

Hankkeen alkuvaiheessa on kartoitettu Kokkolan suurteollisuusalueen (KIP - Kokkola Industrial Park) digitaalisia ympäristömittaustarpeita haastattelemalla alueen toimijoita. Haastatteluja tehtiin yhteensä seitsemän, joissa edustettuina oli kuusi teollisuusalueella toimivaa yritystä tai yhdistystä ja kaksi viranomaisorganisaatiota.

Samassa yhteydessä kartoitettiin ulkoilman pölyyn liittyviä mittaustarpeita (DustSense-hanke). Haastatteluiden lisäksi digitaalisiin ympäristömittauksiin liittyviä tarpeita on kartoitettu sidosryhmätilaisuudessa.

Melumittaus

Haastatteluissa merkittäväksi mielenkiinnon kohteeksi nousi melun jatkuvatoiminen digitaalinen mittaaminen. KIP:n alueen melun yhteistarkkailuun osallistuvat organisaatiot mittaavat yhteisesti melua viiden vuoden välein ympäristölupavelvoitteen mukaisesti. Tällöin alueen melua mitataan lyhyen jakson ajan 6-7 pisteestä, joiden perusteella konsultti laatii melumallinnuksen alueelle. Hankkeen digitaaliset melumittaukset kiinnostivat haastateltuja tiheämmän mittasupisteverkoston ja jatkuvatoimisuutensa ansiosta. Hankkeessa toteutettavista mittauksista toivottiin tukea virallisten mittausten väliin. Melumittareita toivottiin sijoitettavan teollisuusalueen reunamille, asutuksen suuntaan ja teiden varsille poispäin teollisuusalueesta.

Sääolot

KIP:n teollisuusalue sijaitsee aivan meren rannassa, jolloin sääoloilla (mm. tuulen suunta ja voimakkuus) on merkittävä rooli päästöjen kulkeutumiseen. Sääolojen mittaaminen oli kiinnostuksen kohteena niin teollisuusalueen toimijoilla kuin viranomaisorganisaatioillakin. Tuulen suunnan tiedetään muuttuvan teollisuuslaitosten välissä. Tällä on merkitystä niin turvallisuusnäkökulmasta onnettomuustilanteissa kuin päästöjen kulkeutumiseen ja ympäristömittausten luotettavuuteen. Myös hankkeessa suoritettavissa melumittauksissa sääoloilla on suuri rooli mittauksen luotettavuuden ja äänen kulkeutumisen liittyen. Tuulen suunnan ja voimakkuuden mittauksia sovittiin laitettavan jokaiseen pöly- ja melumittauspisteeseen.

Pöly

Ulkoilman pölyämiseen ja eri hiukkasfraktioihin liittyy teollisuusalueella suurta mielenkiintoa. Pölyäminen tunnistetaan vaaralliseksi riippumatta siitä mikä aine pölisee. Pölyä hallittaan teollisuusalueella niin työtapojen ohjeistuksella kuin vesi- ja kemikaalikastelulla. Pölisemisen havaitseminen on perustunut aistinvaraisiin havaintoihin ja sääoloihin (kuivuus, tuuli) sekä päästön määrän arviointiin jälkikäteen laskeumakeräimien avulla. Digitaalisen reaaliaikaisen pölymittauksen koettiin tuovan pölyämisen havaitsemiseen selkeyttä ja etenkin pölyämistä ennustava malli kiinnosti haastateltuja. Pölyyn liittyvä mittausverkosto rakennetaan Kokkolan yliopistokeskuksen DustSense-hankkeessa.

Pohjavesimittaukset

Pohjavesimittaukset kiinnostivat useita haastateltavia. Pohjaveden pinnantasojen mittaaminen on noussut kiinnostuksen kohteeksi KIP:n alueen voimakkaan rakentamisen vuoksi. Lisäksi alueen kahteen rannanläheisyydessä sijaitseviin kaivoihin toivottiin sähkönjohtavuuden mittaamista indikoimaan mahdollista meriveden nousua putkiin. Myös pohjaveden virtaus- ja purkusuunnat kiinnostivat erityisesti kun aluetta laajennetaan merialueelle päin ja laajenevaan ranta-alueeseen rakennetaan vesitiiviitä rakennelmia.

Kaasumaiset mittaukset

Osaa haastateltavista kiinnosti kaasumaisten aineiden jatkuvatoiminen mittaaminen. Kaasumaisista ympäristömittauksista kiinnosti erityisesti alueella esiintyvä rikkidioksidi ja hiilidioksidi sekä turvallisuusnäkökulmasta ammoniakin ja kloorin mittaaminen. Teolliset toimijat mittaavat poistokaasujen päästöjä lupavelvoitteiden mukaisesti ja teollisuusalueen tuntumassa sijaitsee kunnan ylläpitämä ilmanlaatumittauksia tekevä asema. Kumpikaan toimintatapa ei kuitenkaan tarjoa teollisuusalueen toimijoille jatkuvatoimista reaaliaikaista tietoa.

Tukiasemat

Jotta digitaalisia mittauksia voidaan toteuttaa, tarvitaan toimivaa tiedon siirtoa. Hankkeessa suunniteltu mittausverkosto tulee käyttämään tiedon siirtoon pääasiassa LoRaWan- radioverkkoa (Long Range Wide Area Network). Tällöin KIP:n alueelle on sijoitettava tasaisin välimatkoin tiedon siirron mahdollistavia tukiasemia. Myös tukiasemista ja niiden sijoittamisesta keskusteltiin haastattelujen aikana.

Haastatteluissa esille nousseiden ympäristömittaustarpeiden, mielenkiintoisten pilottiratkaisujen ja sopivien asennuspaikkojen perusteella laadittiin alustava mittausverkostokartta, jota hankkeessa pyritään toteuttamaan.

Uutiseen liityvät caset

Digitaalisiin reaaliaikaisiin ympäristömittauksiin liittyvät selvitykset

Extra information

Timo Hongell, project manager
Mira Hästbacka, project coordinator