Kunnilla on tarve toteuttaa erilaisia viemäriverkoston mittauksia ruraalialueilla, joissa ei välttämättä ole saatavilla sähköverkkoa. IoT-teknologia mahdollistaa jatkuvatoimisen verkostomittauksen toteuttamisen ilman jatkuvaa verkkovirtaa, patteri- tai akkukäyttöisillä laitteilla.
Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen IT-yksikkö testaa Toholammin alueella viemäriverkoston pinnankorkeuden automaattista seurantaa. Pinnankorkeus mitataan Kellerin paineanturilla, joka lähetetään LoRAWAN-radioverkkoa hyödyntäen projektin data-alustaan. Data-alustassa kerättyä tietoa voidaan visualisoida ja konfiguroida erilaisia hälytyksiä, jotka voidaan ohjata reaaliaikaisesti esimerkiksi vesilaitoshuoltajan sähköpostiin ja näin voidaan reagoida epänormaaleihin muutoksiin viemäristössä.
Uusien viemäripisteiden liittäminen monitoroitavaksi on toteutettavissa ilman aikaavieviä ja kalliita kaapelointeja: Hankittu anturilaite liitetään LoRA network serveriin ja konfiguroidaan lähettämään oikeaan päätepisteeseen, joka voi olla esimerkiksi web-palvelin tms. Tämän jälkeen data käsitellään ja talletetaan tietokantaan, josta se voidaan esimerkiksi tuoda jonkinlaiseen visualisointiin, kuten graafiin. IoT-teknologialla on kustannustehokasta aloittaa uusien viemäripisteiden monitorointi.
Pilotissa Kellerin anturipää asennettiin pohjavesimittauksiin soveltuvaan suojaputkeen ja -sukkaan, estämään anturin likaantumista. Sensorilaitteena toimii Decentlab DL-PR26, johon asennettiin 3 metrin kaapeli. Putken päähän 3d-tulostettiin sopiva suojahattu, jolla voidaan lukita anturi haluttuun korkoon.