29.08.2023

SCIP

SCIP – Veden lämpötilaa mitataan nyt myös Valkohietalla

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 EAKR Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Keski-Pohjanmaan liitto Kokkolan kaupunki
Scip-hankkeen projektipäällikkö Mika Alanko vie poijun Valkohietan uimarannalle.

Scip-hankkeessa asennettiin uusi veden lämpötila-anturi Kokkolan Valkohietan uimarannalle. Nyt asennettu neljäs mittaus täydentää Kokkolan rantojen lämpötilamittausverkoston jo varsin kattavaksi. Aiemmin hankkeessa on asennettu veden lämpötila-antureita Meripuistoon, Palmaan ja Brygganille.

Asennus oli aiempaa haastavampi, sillä Valkohietan rannalla ei ole kiinteitä rakenteita mihin anturi olisi voitu asentaa. Valkohietalta saadaankin nyt ensimmäistä kertaa käyttökokemus ankkuroidun poijun käyttämisestä asennuksissa. Poju asennettiin noin 30 m päähän rannasta uiden. Anturi mittaa pintaveden lämpötilaa kahdesta eri korkeudesta, noin 30 cm ja noin 150 cm syvyydeltä pinnasta.

Veden lämpötilamittaukset ovat reaaliaikaisia ja päivittyvät kerran tunnissa tietokantaan. Anturit ovat paikoillaan pitkälle syksyyn lukuun ottamatta Palman anturia, joka jätetään paikoilleen talven yli. Palman rantaa käytetään talviuintiin ja se onkin sopiva kohde tutkia anturin toimivuutta ja kestävyyttä talvisissa olosuhteissa.

Lämpötilamittaukset löydät täältä.

Lisätiedot

Mika Alanko, projektipäällikkö
Veli-Matti Tornikoski, projektipäällikkö