10.04.2023

YMPYRÄ

YMPYRÄ – Asennusten ja laitteiden suunnittelu on tärkeä osa hanketta

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 EAKR Keski-Pohjanmaan liitto Kokkolan kaupunki

Ympyrä-hankkeessa suoritetaan ympäristön seurantaa pienien digitaalisten laitteiden avulla. Laitteita on asennettu hyvin erilaisiin ympäristöihin aina järvistä jätealueisiin. Asennukset suunnitellaan tarkasti etukäteen niiden sujuvuuden ja työturvallisuuden takaamiseksi. Usein pilotointikohteen toimija on suunnittelussa mukana tarjoten arvokasta tietoa paikallisista olosuhteista niin itse tutkimuksen kuin asennuksenkin tueksi. Sujuvalla yhteistyöllä asennukset on saatu suoritettua oli avuksi sitten tarvittu soutuvenettä tai henkilönostinta.

Osa asennuskohteista on sijainnut usean metrin korkeudessa ja näissä kohteissa on työturvallisuuden takaamiseksi ollut välttämätöntä käyttää henkilönostinta.

Samoin kuin asennukset myös omarakenteiset mittalaitteet suunnitellaan kohdekohtaisesti. Mittaamalla tarkasti kohteen etäisyydet voimme rakentaa mittalaitteet mahdollisimman resurssiviisaasti välttäen hävikkiä ja käyttämällä materiaaleja uudelleen. Merkittävä suunnitteluun vaikuttava seikka on energian lähde. Onko asennuspaikalla verkkovirtaa saatavilla vai rakennetaanko laitteet pattereilla tai akuilla toimiviksi vai käytetäänkö kenties aurinkokennoja. Laitteet rakennetaan aina myös korjattaviksi ja osat vaihdettaviksi. Käyttämämme pienet laitteet kestävät käytössä vuosia ja kuluttavat vain vähän energiaa. Todellista ekodesignia siis!

Mittalaitteet suunnitellaan aina kohdekohtaisesti.

Lisätiedot

Timo Hongell, projektipäällikkö
Mira Hästbacka, koordinaattori