17.05.2023

YMPYRÄ – Yhteistyötä Keski-Pohjanmaan LUMA-keskuksen kanssa

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 EAKR Keski-Pohjanmaan liitto Kokkolan kaupunki

Perhon Möttösen alakoulun luokat esiopetuksesta kuudenteen viettivät luonnontutkimusviikkoa toukokuussa. Viikon aikana harjoiteltiin luonnontutkijana tutkimisen ja toimisen perustaitoja: havainnointia katselemalla, kuuntelemalla, haistelemalla ja tunnustelemalla. Ja ihan vain luonnosta nauttimista! Samalla harjoiteltiin luonnontutkijan tutkimusvälineiden käyttöä: kiikari, kaukoputki, mikroskooppi, äänien tallentaminen ja kuvien ottaminen tuli tutuksi. Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus toimi opettajien tausta-asiantuntijana ja lainasi omia välineitään viikolle.

Yksi viikon tutkimuskysymyksiä oli, esiintyykö lepakoita Möttösen koulun lähellä? Tutkimustehtävässä kuudesluokkalaiset asensivat lepakkojen ääniä tallentavan laitteen viikoksi koulun läheisyyteen. Tallennin saatiin lainaan viikoksi Ympyrä-hankkeelta ja hankkeen projektipäällikkö Timo Hongell antoi myös teknistä asiantuntija-apua viikon ääniaineiston analysoinnissa ja lepakoiden ultraäänen ihmiskorvin kuultavaksi saattamisessa. Tutkimustulos oli, että koulun alueella Perhonjoen yläjuoksulla esiintyy pohjanlepakoita ja siippalajeja.

Möttösen alakoululla vietettiin luonnontutkimusviikkoa. Yhteistyössä Keski-Pohjanmaan LUMA-keskuksen kanssa viikolla tutkittiin mm. lepakoiden esiintymistä.
Möttösen koulun oppilaat asensivat lepakoiden ultraääntä tallentavan laitteen Perhonjoen varteen.

Lisätiedot

Timo Hongell, projektipäällikkö
Mira Hästbacka, koordinaattori