10.01.2023

RUOSTE

RUOSTE LoRaWan-lähetin K-tyypin anturille: Tzone Digital

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 EAKR

Lähetin K-tyypin anturille LoRaWan-verkossa

RUOSTE- hankkeessa olemme testanneet lähettimiä k-tyypin lanka-antureille betonin kuivumisvaiheessa lämpötilan seurantatiedon lähettämiseksi tiedonkeruupalveluun.

Ruoste-projektin yhtenä toimenpiteenä on testata ja demonstroida erilaisia ratkaisuja kiinteistö- ja rakennusalalle. K-tyypin lämpötilalanka-anturi soveltuu esimerkiksi betonin kuivumisvaiheessa lämpötilan seurantaan. Se on edullinen käyttää ja LoRaWan-verkolla tiedonsiirto tapahtuu vaivattomasti. Markkinoilla on jo joitakin tarkoitukseen soveltuvia lähettimiä.

Tzone Digital LoRaWan-lähetin K-tyypin lanka-anturille

Jämäkän tuntuinen kotelointi, jossa kiinnitysrivat molemmin puolin. Kannessa näyttö jossa viimeisin mittaustulos. Painikkeella voit tehdä eri toimintoja, mm. kytkeä virrat päälle ja tehdä mittauksen ja lähetyksen – hyvä ominaisuus laitteen käyttöönotossa ja testauksessa. Laitteessa mukana K-tyypin teräsverkkopäällysteinen anturi, jonka pää on suojattu teräskuorella. Standardi K-tyypin urosliitin.

 • Verkkoon liittäminen onnistui helposti. Dekooderit data purkamiseen löytyivät Githubista
 • Mittausvälin ja muiden asetusten muuttaminen onnistuu etänä
 • Lähetintä testattiin myös edullisella lanka-anturilla(Kempten) ja toimii hyvin
 • Toiminta-aika useita vuosia riippuen mittausvälistä
 • Pariston tason ilmaisin näytössä, ja pariston vaihto mahdollinen
 • Hintahaarukka n. 48€ (sis. alv.)
Kirjoita kuvateksti tähän

LoRaWAN-lähetin on laite, joka käyttää LoRaWAN-protokollaa langattoman tiedonsiirron toteuttamiseen IoT-sovelluksissa (Internet of Things). LoRaWAN on alhaisen virrankulutuksen, kaukokantoisuuden ja kyvyn välittää pieniä määriä dataa yli pitkien etäisyyksien verkko-ominaisuuksia.

LoRaWAN-lähetin koostuu yleensä mikrokontrollerista, radiomoduulista, antureista (joskus) ja energialähteestä. Lähetin lähettää sensoridataa tai muita tietoja langattomasti LoRaWAN-verkkoon, joka välittää tiedot lopulliselle vastaanottajalle, kuten tiedonkeruu- tai sovelluspalvelimelle. LoRaWAN-verkon käyttö sallii tiedonsiirron jopa useiden kilometrien päässä, mikä tekee siitä sopivan esimerkiksi älykaupunki-sovelluksille, logistiikkaan, maataloussovelluksiin ja rakennusteollisuuteen.

Millainen on k-tyypin lanka-anturille soveltuva LoRaWan-lähetin

LoRaWAN-lähetin, joka soveltuu K-tyypin lanka-anturille, on yleensä suunniteltu erityisesti tiettyä anturityyppiä varten ja tarjoaa kyvyn lähettää langattomasti anturin keräämää tietoa. K-tyypin lanka-anturi on termoelementti, joka mittaa lämpötilaa. Jotta LoRaWAN-lähetin voisi lähettää tietoja K-tyypin lanka-anturilta, se tarvitsee yleensä yhteensopivat analogiset lähtöliitännät, joiden avulla se voi lukea anturin keräämää signaalia.

Yleensä tällaiset LoRaWAN-lähettimet on suunniteltu mahdollisimman pienen virrankulutuksen varaan, jotta ne voivat toimia pitkiä aikoja ilman latausta tai paristojen vaihtoa. Ne voivat sisältää myös muita ominaisuuksia, kuten mahdollisuuden konfiguroida anturin asetuksia, esimerkiksi mittausväliä ja lähetystaajuutta.

K-tyypin lanka-anturien lähettimien käyttökohteita voivat olla esimerkiksi lämpötilan mittaus rakennus- tai teollisuusprosesseissa, kuten metallien valmistuksessa, elintarviketeollisuudessa tai rakentamisen betonivaluissa.

Mihin LoRaWan-lähetintä käytetään

LoRa-lähetintä käytetään moniin eri tarkoituksiin, mutta tässä muutamia pääkohteita:

 • Älykaupunki-sovellukset: LoRaWan -lähetintä käytetään älykaupunki-sovelluksissa, kuten valaistuksen ja liikenteen hallinnassa, älykkäässä pysäköinnissä ja jätehuollossa.
 • Teollisuusautomaatio: LoRaWan -lähetintä käytetään teollisuusautomaatiosovelluksissa, kuten etäohjauksessa, etävalvonnassa, ennakoivassa huollossa ja tuotannon optimoinnissa.
 • Maatalous: LoRaWan -lähetintä käytetään maataloussovelluksissa, kuten kastelun, sadonkorjuun ja eläinten terveyden seurannassa.
 • Logistiikka: LoRaWan -lähetintä käytetään logistiikkasovelluksissa, kuten kuljetusten seurannassa, varastoseurannassa ja reittiohjauksessa.
 • Turvallisuus: LoRaWan -lähetintä käytetään turvallisuussovelluksissa, kuten palovaroittimissa, turvakameroissa ja turvahälytysjärjestelmissä.
 • Terveydenhuolto: LoRaWan -lähetintä käytetään terveydenhuollossa, kuten potilaiden seurannassa, lääkinnällisten laitteiden hallinnassa ja etäkonsultaatioissa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, mihin LoRa-lähetintä voidaan käyttää. Sen alhaisen virrankulutuksen ja kaukokantoisuuden ansiosta LoRa on yhä suositumpi ratkaisu monille IoT-sovelluksille, joissa langaton tiedonsiirto on välttämätöntä.

Miksi LoRaWan-lähetintä kannattaa käyttää

LoRaWAN-lähetintä kannattaa käyttää useista syistä:

 1. Kantama: LoRaWAN-verkon pitkä kantama mahdollistaa tiedonsiirron jopa useiden kilometrien päässä, mikä on erittäin hyödyllistä sovelluksissa, joissa laitteet ovat hajallaan suurella alueella.
 2. Alhainen virrankulutus: LoRaWAN-lähetin kuluttaa erittäin vähän virtaa, mikä mahdollistaa akkujen pitkän käyttöajan. Tämä on erityisen tärkeää sovelluksissa, joissa laitteita on vaikea tai mahdotonta vaihtaa usein.
 3. Helppo käyttöönotto: LoRaWAN-verkkoa on helppo ottaa käyttöön ja laajentaa, sillä se käyttää avointa standardia, joka mahdollistaa eri valmistajien laitteiden yhteensopivuuden.
 4. Turvallisuus: LoRaWAN käyttää vahvaa salausmenetelmää ja muita turvatoimia, mikä tekee siitä turvallisen ratkaisun.
 5. Kustannustehokkuus: LoRaWAN-verkko on kustannustehokas ratkaisu, sillä sen laitteet ovat halpoja ja verkon ylläpito on edullista.
 6. Monipuolisuus: LoRaWAN-lähetintä voidaan käyttää moniin erilaisiin sovelluksiin..

Kaiken kaikkiaan LoRaWAN-lähetin on hyvä valinta moniin erilaisiin IoT-sovelluksiin, joissa langattoman tiedonsiirron on oltava kaukokantoista, energiatehokasta ja turvallista.

LoRaWan-lähettimet rakennusteollisuudessa ja kiinteistön pidossa

LoRaWAN-lähetintä on käytetty rakennusteollisuudessa ja kiinteistönpidossa erilaisissa sovelluksissa. Esimerkkejä LoRaWAN-lähetinten käytöstä ovat:

 1. Rakennusten energiankulutuksen hallinta ja seuranta: LoRaWAN-lähetintä voidaan käyttää rakennusten energiatehokkuuden hallinnassa ja seurannassa, kuten lämpötila- ja kosteusmittareiden etävalvonnassa, valaistuksen hallinnassa ja ilmanvaihdon hallinnassa. Tämä mahdollistaa energiatehokkuuden parantamisen ja säästöjen saavuttamisen.
 2. Rakennusautomaatio: LoRaWAN-lähetin soveltuu hyvin rakennusautomaatiosovelluksiin. Laitteiden avulla voidaan havaita mahdolliset ongelmat ja tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet ennen kuin ne aiheuttavat isompia vahinkoja.
 3. Rakennustyömaiden valvonta: LoRaWAN-lähetintä voidaan käyttää rakennustyömaiden valvonnassa, kuten liiketunnistimien, savunilmaisimien, kosteusmittareiden ja lämpötilamittareiden etävalvonnassa.
 4. Kiinteistöjen turvallisuus: LoRaWAN-lähetintä voidaan käyttää kiinteistöjen turvallisuuden parantamisessa, kuten palovaroittimien, hälytysjärjestelmien ja turvakameroiden etävalvonnassa.
 5. Kiinteistöjen pysäköintijärjestelmät: LoRaWAN-lähetintä voidaan käyttää kiinteistöjen pysäköintijärjestelmien hallinnassa, kuten paikkatunnistimien ja maksujärjestelmien etäohjauksessa ja etävalvonnassa.

LoRaWAN-lähetinten käyttö kiinteistönpidossa mahdollistaa tehokkaamman ja kustannustehokkaamman kiinteistöjen hallinnan ja ylläpidon, sekä paremman turvallisuuden ja energiatehokkuuden.

Lisätiedot

Petri Jyrkkä, projektipäällikkö
Ilkka Kivelä, projektipäällikkö