27.02.2023

RUOSTE

RUOSTE Gitlab työkaluna projektin ohjelmistokehityksessä

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 EAKR Keski-Pohjanmaan liitto

RUOSTE-projekti hyödyntää ohjelmistokehityksessä Gitlabia.

GitLab on avoimen lähdekoodin versiohallintajärjestelmä, joka tarjoaa laajan valikoiman työkaluja ohjelmistokehittäjille. Sen avulla kehittäjät voivat hallita ja seurata ohjelmistoprojektejaan, tehdä yhteistyötä tiiminsä kanssa ja seurata muutoksia projekteissa. GitLab tarjoaa myös jatkuvan integroinnin ja jatkuvan toimituksen (CI/CD) toiminnallisuuksia, mikä helpottaa ohjelmiston automaattista testaamista, rakentamista ja julkaisua.

GitLab tarjoaa sekä pilvipohjaisen palvelun että itseasennettavan version, joka voidaan asentaa omalle palvelimelle tai pilvi-infrastruktuuriin. Sen avulla kehittäjät voivat tallentaa koodin keskitettyyn Git-repositorioon, hallita versioita, tarkastella ja vertailla muutoksia sekä hallita haaroja ja yhdistää niitä pääkehityshaaraan.

Yksi GitLabin merkittävimmistä eduista on sen integroituminen muihin kehitystyökaluihin ja -prosesseihin. Se tarjoaa monipuolisen työkalupakin, johon kuuluu projektien seuranta, tehtävien hallinta, wikin luominen, keskustelualueet, yhteistyöominaisuudet ja paljon muuta. Näiden ominaisuuksien ansiosta GitLab helpottaa tiimityötä, edistää avointa viestintää ja auttaa kehittäjiä keskittymään tehokkaasti ohjelmistokehitykseen.

GitLab tarjoaa myös vahvan tietoturvan ja käyttöoikeuksien hallinnan, mikä mahdollistaa tietojen suojaamisen ja ohjelmistoprojektien hallinnan erilaisissa organisaatioissa. Lisäksi GitLabin avoimen lähdekoodin luonne mahdollistaa yhteisön osallistumisen kehitykseen ja laajentamiseen.

GitLabin käyttötapoja on monia. Se soveltuu erinomaisesti yksittäisten kehittäjien, pienien tiimien ja suurten organisaatioiden tarpeisiin. Kehittäjät voivat hyödyntää GitLabia ohjelmistoprojektien hallintaan, koodin tarkistamiseen, versionhallintaan ja yhteistyöhön tiiminsä kanssa. Lisäksi GitLab tarjoaa DevOps-ominaisuuksia, kuten CI/CD-pipelinejen määrittämisen ja automatisoinnin, mikä auttaa parantamaan ohjelmiston laatua ja nopeuttamaan julkaisuprosessia.

Yhteenvetona GitLab tarjoaa kattavan ja monipuolisen työkalupakin ohjelmistokehittäjille. Sen avulla kehittäjät voivat hallita versioita, tehdä yhteistyötä tiiminsä kanssa, toteuttaa CI/CD-pipelineja ja integroida muihin kehitystyökaluihin. GitLabin avulla ohjelmistokehitysprosessista tulee tehokkaampaa ja läpinäkyvämpää, mikä auttaa parantamaan tiimityötä ja tuottavuutta.

Lisätiedot

Ilkka Kivelä, projektipäällikkö
Petri Jyrkkä, projektipäällikkö