01.09.2021

RUOSTE

RUOSTE Digitan ylläpitämä LoRaWan-verkko

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 EAKR

RUOSTE- hankkeessa olemme käyttäneet Digitan LoRaWan verkkoa IoT-verkkoa mitatustiedon siirtämiseksi tiedonkeruupalveluun.

LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) on langaton verkko, joka on suunniteltu erityisesti IoT-laitteiden (Internet of Things) tietojen keräämiseen ja siirtämiseen kaukana sijaitsevista kohteista. Verkon avulla IoT-laitteet voivat kommunikoida keskenään ja lähettää tietoa langattomasti LoRaWAN-verkon läpi. LoRaWAN-verkon suuri etu on sen kyky siirtää dataa erittäin pitkiä matkoja pienellä virrankulutuksella ja vähäisellä kaistanleveydellä.

LoRaWAN-verkko koostuu useista solmuista, jotka voivat olla esimerkiksi IoT-laitteita, gateway-laitteita tai palvelimia. Solmujen välillä tapahtuva tiedonsiirto on organisoitu matalan tason protokollilla, joka mahdollistaa datan siirron pitkiä matkoja vähäisellä virrankulutuksella.

Digitan LoRaWan-verkko

Digita tarjoaa valtakunnallista LoRaWAN-verkkoa palvelualustaksi yhteistyökumppaneille. Valmis verkkoinfrastruktuuri mahdollistaa kustannustehokkaan ja yksinkertaisen IoT-järjestelmän toteutuksen ilman paikallisverkko- ja gateway-ratkaisuja.

Digitan koko maan kattavassa LoRaWAN-verkossa hyödynnetään LoRa (Long Range)-teknologiaa, joka on varta vasten esineiden internetiä varten kehitetty teknologia maailmassa ja levinnyt jo globaaliksi tietoliikennestandardiksi. LoRaWAN:iin pohjautuvat IoT-ratkaisut ovat edullisia, pitkäikäisiä ja käytännössä huoltovapaita: anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen ja niiden paristo kestää jopa 10 vuotta.

Digitan LoRaWan-verkon peitto

Tämä kartta esittää arvion Digitan langattoman LoRaWAN-verkon peitosta. Karttakuvassa vihreä väri kuvastaa verkon peittoa päätelaitteen ollessa ulkotiloissa, ja tumman sininen väri kuvastaa verkon peittoa päätelaitteen ollessa sisätiloissa. Digitan verkon kattavuus on Suomessa erittäin hyvä.

Lisätiedot

Petri Jyrkkä, projektipäällikkö
Ilkka Kivelä, projektipäällikkö