15.11.2022

RUOSTE

RUOSTE Lämpötilalanka-anturi - Kempten

EAKR Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

K-tyypin lämpötilalanka-anturi lora-verkossa

RUOSTE- hankkeessa olemme testanneet k-tyypin antureita betonin kuivumisvaiheessa lämpötilan seurantaan.

Ruoste-projektin yhtenä toimenpiteenä on testata ja demonstroida erilaisia ratkaisuja kiinteistö- ja rakennusalalle. K-tyypin lämpötilalanka-anturi soveltuu esimerkiksi betonin kuivumisvaiheessa lämpötilan seurantaan. Se on edullinen käyttää ja lora-verkolla tiedonsiirto tapahtuu vaivattomasti.

Kyseisiä antureita käytetään melko laajasti myös rakennusteollisuudessa. K-tyypin antureita käytetään rakennusteollisuudessa kosteuden ja lämpötilan mittaamiseen. Nämä anturit ovat yleisimmin käytettyjä kosteusantureita rakennusmateriaalien kosteuden mittaamiseen, kuten betonin ja kipsilevyn kosteuden mittaukseen.

K-tyypin antureita voidaan käyttää lämpötilan mittaukseen esimerkiksi betonin kovettumisen aikana tai ilmastointijärjestelmien toiminnan valvonnassa. Ne ovat erittäin tarkkoja ja kestäviä antureita, jotka pystyvät kestämään kosteutta ja muita haastavia olosuhteita.

Kempten lämpötilalanka-anturi

Antureita myydään 10kpl pusseissa, ja ne ovat helposti otettavissa käyttöön. Toisessa päässä on kiinni K-tyypin urosliitin, jolla helppo kytkeä anturi lukija/lähetinlaitteeseen. Tarjolla on myös K-tyypin lankaa ja urosliittimiä, joilla voi rakentaa haluamansa mittaisen kokoonpanon. Olemme testanneet anturityyppiä ja havainneet eri tuotteissa joitakin eroja.

 • Testasimme anturia meillä käytössä olevilla lukijalaitteilla ja tulokset olivat yhdenmukaisia.
 • Hintaluokka 1-2 euroa/anturi
Kuvassa Kempten lämpötilalanka-anturi

Millainen on k-tyypin anturi

K-tyypin anturi viittaa termoelementtiin, joka on yleinen lämpötilan mittausanturi. Termoelementit perustuvat Seebeckin ilmiöön, joka tarkoittaa, että kahden erilaisen metallin liitoskohtaan muodostuu jännite, kun niiden lämpötilat ovat erilaiset. K-tyypin termoelementissä käytetään kromi-alumiiniseosta ja nikkelialumiiniseosta.

K-tyypin anturi on yleisesti käytetty teollisuuden lämpötilan mittaussovelluksissa, joissa lämpötilat vaihtelevat välillä -200°C - 1350°C. Se on myös suhteellisen edullinen ja helppo käyttää, mikä tekee siitä suositun vaihtoehdon monille erilaisille sovelluksille. K-tyypin anturi on myös yleisesti käytetty lämpötilan mittaussovelluksissa, joissa tarvitaan tarkkoja mittauksia nopeasti muuttuvissa lämpötiloissa.

Mihin k-tyypin anturia käytetään

K-tyypin anturia käytetään yleisesti teollisuuden lämpötilan mittauksissa erilaisissa sovelluksissa, kuten esimerkiksi:

 • Metallin sulatus: K-tyypin anturi voidaan asettaa metallin sulatusuuniin tai sulattamoon mittaamaan sulamislämpötilaa.
 • Lämpökäsittely: K-tyypin antureita käytetään yleisesti lämpökäsittelysovelluksissa, kuten esimerkiksi teräksen karkaisussa ja palauttamisessa.
 • Elintarviketeollisuus: K-tyypin antureita käytetään elintarviketeollisuudessa, kuten esimerkiksi uunien ja leivänpaahtimien lämpötilan mittaamiseen.
 • Energiantuotanto: K-tyypin antureita käytetään erilaisissa energiantuotantolaitoksissa, kuten esimerkiksi voimalaitoksissa, mittaamaan kattilan ja höyryputkiston lämpötiloja.
 • Laboratoriotutkimus: K-tyypin antureita käytetään myös laboratoriotutkimuksissa, kuten esimerkiksi materiaalien tutkimuksessa.

K-tyypin anturi soveltuu hyvin käytettäväksi lämpötilan mittaukseen nopeasti muuttuvissa lämpötiloissa ja ääriolosuhteissa, joissa muut anturityypit eivät ole sopivia.

Miksi k-tyypin anturia kannattaa käyttää

K-tyypin anturi on suosittu valinta lämpötilan mittaukseen monissa sovelluksissa seuraavien syiden vuoksi:

 1. Laaja mittausalue: K-tyypin anturi mittaa lämpötiloja välillä -200°C - 1350°C, mikä tekee siitä sopivan käytettäväksi monissa eri sovelluksissa.
 2. Nopea reagointiaika: K-tyypin anturi reagoi nopeasti lämpötilan muutoksiin, joten se soveltuu hyvin käytettäväksi nopeasti muuttuvissa lämpötilaolosuhteissa.
 3. Kustannustehokas: K-tyypin anturi on suhteellisen edullinen verrattuna moniin muihin anturityyppeihin, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon monissa sovelluksissa.
 4. Soveltuvuus ääriolosuhteisiin: K-tyypin anturi soveltuu käytettäväksi monissa ääriolosuhteissa, kuten esimerkiksi korkeissa lämpötiloissa, syövyttävissä ympäristöissä ja alhaisissa lämpötiloissa.
 5. Helppo käyttö: K-tyypin anturi on helppo asentaa ja käyttää, mikä tekee siitä suositun vaihtoehdon monille käyttäjille.

Kaiken kaikkiaan K-tyypin anturi on monipuolinen ja luotettava vaihtoehto lämpötilan mittaukseen monissa eri sovelluksissa.

Lisätiedot

Ilkka Kivelä, projektipäällikkö
Petri Jyrkkä, projektipäällikkö